Wat te doen in Oranjestad – het eiland Aruba

Oranjestad is de hoofdstad van het eiland Aruba. Het eiland ligt in de Caribische Zee, bijna 30 kilometer ten noorden van Venezuela. Het ligt vlakbij het Venezolaanse peninsula Paraguaná. Het is 32 kilometer lang en 10 kilometer wijd. Samen met Curacao en Bonaire hoort het tot de ABC eilanden. Het is een van de 4 landen in het Koninkrijk der Nederlanden. Hiertoe behoren ook Curacao, Sint Maarten en Nederland. Er wonen officieel ongeveer 120.000 mensen, waarvan 35.000 in Oranjestad. Met een Nederlands paspoort heb je geen visum nodig om het eiland op te komen; een paspoort is wel vereist.

Snelle links: Stranden, snorkelen, Arikok National Park, Oranjestad, San Nicolas of al direct boeken?

Wat te doen op Aruba?

Ongeveer even groot als Texel, is Aruba echt een zonovergoten vakantieparadijs. Door het dorre klimaat ben je vrijwel verzekerd van zon zon en nog eens zon. Tel daar de prachtige stranden bij op en lekker eten en je hebt de ideale vakantiebestemming! Wat sowieso een leuke dagtrip is, is het eiland rond met een huurauto. Zo ben je niet afhankelijk van de bus en kun je stoppen waar je wilt. Autorijden op Aruba is veilig en het eiland is vrij klein. Ontdek leuke strandjes, breng een bliksembezoek aan San Nicolas of rij gewoon even door Oranjestad!

Stranden

De stranden zijn super wit, de zee is azuurblauw. Op Aruba kun je echt genieten van de beste strandvakantie van je dromen. Er zijn een groot aantal stranden te vinden op het eiland waarvan er een aantal redelijk bekend zijn. Palm Beach is zo’n voorbeeld. Het kan er vrij druk zijn door de hotels die zich rondom het strand hebben gevestigd. Je kunt hier ook jetskiën en parasailen. Rustigere stranden zijn Baby Beach, Mangel Halto of Arashi Beach. Houd je van kitesurfen op Aruba? Dan moet je echt naar Boca Grandi.

Snorkelen voor vissen of scheepswrak SS Antilla

Aruba is erg populair bij duikers. Maar ook met enkel een snorkel kun je de prachtigste dingen zien! Schildpadden zijn een must-see en de meeste mensen vinden die ook wel; kleurrijke vissen zijn nog makkelijker! Maar behalve onderwaterleven ligt er ook een bekend scheepswrak voor de kust van Aruba: de SS Antilla. Een Duits vrachtschip van meer dan 120 meter lang dat tijdens de tweede wereldoorlog is gezonken, je kunt hier een snorkeltour naartoe boeken. Maar ga ook vooral bij een strandje even met je snorkel het water in. De meest prachtige vissen vind je met het grootste gemak!

Arikok National Park

Op Aruba is ook een heus nationaal park: Arikok National Park. Het park bevat 20% van het eiland en is een waar woestijnlandschap. Aan cactussen geen gebrek! Ook vind je hier hoge cactussen. Schildpadden komen hier graag om te broeden, vraag de gids waar dit ongeveer is. Maar stoor ze vooral niet! Andere bezienswaardigheden in het park zijn de grotten van Quadirikiri. Hier vind je muurschilderingen van de oorspronkelijke bewoners van het eiland: de Casquetios. Het hoogste punt van het eiland, Jamanota, vind je ook hier.

Oranjestad

De hoofdstad van Aruba is Oranjestad. Het is echter relatief klein. Ken je Curacao en Willemstad een beetje, dan valt Oranjestad echt in het niet. Toch is het een leuke stad (dorp?) om doorheen te slenteren. Vele winkeltjes verkopen vele souvenirs maar je kunt ook een lekker drankje doen op een van de vele terrasjes. Regent het misschien en wil je naar een winkelcentrum? Ga dan naar de Royal Plaza Mall. Dit ligt ook nog eens vlakbij het busstation van Oranjestad. Verder ligt de haven van Oranjestad vol met mooie boten, kun je kanonnen spotten bij Fort Zoutman (tip: het kleine museum is leuk voor kinderen!) en vind je hagedissen in het Wilhelmina park.

San Nicolas

De tweede stad op het eiland is San Nicolas (of Sint Nicolaas). Vroeger was dit de woonplaats van honderden medewerkers (vrijwel enkel mannen) van de olieraffinaderij. Barren, drugshandel en prostitutie was het gevolg. Tegenwoordig is het niet zo’n schimmige stad meer; de jaarlijkse Aruba Art Fair vindt hier namelijk plaats. Kunstenaars uit alle uithoeken van de wereld komen hier naartoe om graffiti te spuiten! Het gevolg: de mooiste muurkunstwerken, vergelijkbaar met de NDSM werf in Amsterdam alleen dan een stuk groter.

Veel te doen op het eiland Aruba

Je leest het al, er is ontzettend veel te doen op Aruba. Boek je jouw reis als pakketreis via bijvoorbeeld TUI of los via tickets en dan een hotel via booking.com? Alles is mogelijk, zoek uit wat het goedkoopste is. Maar kijk ook nog eventjes op EasyTerra voor een huurauto met optimale verzekering want dat geeft je toch wel de ultieme vrijheid op Aruba.